Τι σημαίνει “Υπαπαντή”
Η λέξη ‘Υπαπαντή’ πηγάζει από τη λέξη ‘υπαντάω’ που σημαίνει υποδέχομαι κάποιον. Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, η Υπαπαντή του Κυρίου περιγράφει την πράξη της προσφοράς και υποδοχής του Θείου Βρέφους στο Ναό των Ιεροσολύμων.
Εκεί, ο Άγιος Συμεών ο Θεοδόχος υποδέχτηκε τον Ιησού Χριστό βρέφος μαζί με άλλους θεοσεβούμενους και τον πήρε στην αγκαλιά του. Τότε φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα.
Ποιος ήταν ο Δίκαιος Συμεών
Σύμφωνα με την Εκκλησία μας, ο γέροντας Συμεών ζούσε στα Ιεροσόλυμα και ήταν ευσεβής χριστιανός.
Μία μέρα το Άγιο Πνεύμα εμφανίστηκε μπροστά στον Δίκαιο Συμεών και τον συμβούλευσε να πάει στο ναό. Εκείνος υπάκουσε. Ύστερα από λίγο, εμφανίστηκε ο Ιωσήφ με τη Μαρία, κρατώντας τον Ιησού και παραδίδοντάς τον στην αγκαλιά του γέροντα Συμεών.
Τότε, ο Δίκαιος Συμεών, κρατώντας τον Μεσσία στα χέρια του, δοξολόγησε το Θεό με τα παρακάτω λόγια: «Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα,κατά το ρήμα σου εν ειρήνη· ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου, ό ητοίμασας κατά πρόσωπον πάντων των λαών, φως εις αποκάλυψιν εθνών και δόξαν λαού σου Ισραήλ».
Μετά ο Άγιος Συμεών στράφηκε προς τη Μαρία και τον Ιωσήφ που τον κοιτούσαν με θαυμασμό και απευθυνόμενος στην Θεοτόκο, είπε:
«Ιδού ούτος κείται εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών εν τω Ισραήλ και εις σημείον αντιλεγόμενον. Και σού δε αυτής την ψυχήν διευλεύσεται ρομφαία, όπως αν αποκαλυφθώσιν εκ πολλών καρδιών διαλογισμοί»
Τι εορτάζουμε την Υπαπαντή
Το γεγονός της Υπαπαντής του Κυρίου περιγράφεται από τον Ευαγγελιστή Λουκά και αναφέρει πως συνέβη σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του Χριστού (Λουκ. 6′, 22-39).
Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά, ο Ιησούς Χριστός ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας και όπως όριζε ο νόμος για τα πρωτότοκα παιδιά, έπρεπε να αφιερωθεί στο Θεό μαζί με τη θυσία δύο περιστεριών.
Αυτό συνέβαινε και στα παλαιότερα χρόνια, όπου σύμφωνα με τον Μωσαϊκό νόμο, τα πρωτότοκα αγόρια της οικογένειας συμβόλιζαν τους πρωτότοκους που είχαν σωθεί στην Αίγυπτο και χάρη σε αυτούς αφιερώνονταν στο Θεό.
Σήμερα γίνεται κάτι αντίστοιχο με τον Σαραντισμό των βρεφών. Σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του βρέφους, οι γονείς πηγαίνουν στην Εκκλησία και “προσφέρουν” το τέκνο τους, όπως η Παναγία πρόσφερε τον Ιησού Χριστό στον Δίκαιο Συμεών. Μέσα από τη λειτουργική πράξη που ακολουθείται ανοίγει ο δρόμος της βάπτισης και της υποδοχής του παιδιού στη χριστιανική ζωή.
Πότε εορτάζουμε την Υπαπαντή του Κυρίου
Η Υπαπαντή του Ιησού Χριστού εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, καθώς είναι η τεσσαρακοστή ημέρα από την 25η Δεκεμβρίου, δηλαδή τη γέννηση του Ιησού Χριστού.
Η Εκκλησία μας τιμά και υποδέχεται την Υπαπαντή του Κυρίου με εξαιρετική λαμπρότητα. Ψάλλονται χαρμόσυνοι ύμνοι από τις 2 έως τις 9 Φεβρουαρίου για να επισφραγίσουν το ιερό γεγονός και να μεταδώσουν χαρά και ελπίδα σε όλο τον κόσμο.
Η εορτή της Υπαπαντής είναι η δική μας Γιορτή της Μητέρας.
“Η εορτή της Υπαπαντής εορτή αφιερωμένη στην Χριστιανή Μητέρα”
“Στο πρόσωπο της Μητέρας του Θεού και των ανθρώπων, η Εκκλησία μας, πριν από ακριβώς 92 χρόνια, αναγνώρισε το πρόσωπο όλων των μητέρων και θέσπισε την σημερινή μεγάλη εορτή, ως εορτή της μητέρας.
Αυτήν την ημέρα της εορτής τής Υπαπαντής από το 1929 έχει καθιερώσει η Ελληνορθόδοξη Παράδοσή μας, σαν σημείο αναφοράς για την Ελληνίδα Ορθόδοξη Μητέρα τιμώντας τους κόπους, τις θυσίες και την ανεκτίμητη προσφορά της στην οικογένεια και την κοινωνία μας.
Έτσι λοιπόν η γιορτή της Μητέρας, είχε καθιερωθεί επίσημα να εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα της Υπαπαντής του Σωτήρος Χριστού ημέρα προσφοράς στο Θεό, του Τεσσαρακονθήμερου Χριστού, από την Αγία Μητέρα Του, την Παναγία.
Εμείς λοιπόν οι Ορθόδοξοι Έλληνες, παραμένοντας πιστοί στις θρησκευτικές μας παραδόσεις και πεποιθήσεις, πρέπει να εορτάζουμε την Ελληνίδα Μάνα, μαζί με τη Μάνα όλων μας την Παναγία.
Ας δούμε λίγο επιτέλους και το σπίτι μας, ας δούμε την παράδοσή μας, ας δούμε την Πίστη μας, ας τιμήσουμε την Υπαπαντή του Κυρίου και κοντά με αυτήν και όλες τις Ελληνίδες Μητέρες.
Το ξενόφερτο έθιμο της Γιορτής της Μητέρας που εορτάζεται παγκοσμίως κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, οφείλεται στο αγώνα που έκανε στις αρχές του 20ου αιώνα μία δασκάλα, από την Φιλαδέλφεια της Αμερικής ονόματι Άννα Τζάρβις η οποία από πολύ νεαρή ηλικία, ήθελε να τιμάται αυτή την συγκεκριμένη ημέρα η μητέρα της, η οποία βοήθησε στην συμφιλίωση των Νοτίων και Βορείων μετά τον τραγικό εμφύλιο πόλεμο (1861-1865) που ήταν ο πλέον καταστροφικός πόλεμος που έζησε ποτέ το κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών τηςΑμερικής και ταυτόχρονα ιστορικό γεγονός με σημαντικό αντίκτυπο στην αμερικανική κοινωνία και οικονομία.
Το Κογκρέσο, το 1914 όρισε την συγκεκριμένη ημέρα ως εθνική εορτή και οι αγώνες της Άννας Τζάρβις δικαιώθηκαν.
Δεκαπέντε χρόνια αργότερα το 1929 όπως αναφέρθηκε παραπάνω, εορτάστηκε για πρώτη φορά η εορτή της Μητέρας στην Ελλάδα, όχι όμως την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου αλλά στις 2 Φεβρουαρίου, ώστε να συνδυαστεί με την Χριστιανική εορτή της Υπαπαντής, αφού αυτή την ημέρα έχουμε την πρώτη δημόσια εμφάνιση της Θεοτόκου ως Μητέρας. Ας κρατήσουμε λοιπόν ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και Έλληνες αυτήν την ημέρα εορτής για το πρόσωπο της Μητέρας μας και ας ευχηθούμε στον Κύριο μας να σκεπάζει και να ενισχύει κάθε χριστιανή Μητέρα που αγωνίζεται Με πολύ κόπο να μεγαλώσει με της ελληνορθόδοξες παραδόσεις τα παιδιά της”.
Πηγές:
www.orthodoxianewsagenc
www.monastiriaka.gr/