Εορτή χριστιανικών ζευγαριών

Στην Αγία μας Εκκλησία εορτάζουν σήμερα οι Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα οι Απόστολοι
Σημερα εορτάζουν όλα τα χριστιανικά ζευγάρια.!!!
Μπορεί βέβαια να έχει καθιερωθεί παγκόσμια, ως Άγιος των ερωτευμένων ο καθολικός Βαλεντίνος, αλλά για εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, οι Άγιοι των ερωτευμένων είναι οι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα με καταγωγή από τον Πόντο, των οποίων η ιερή και σεβάσμια μνήμη εορτάζεται μία ημέρα πριν την ξενόφερτη γιορτή του Βαλεντίνου, δηλαδή στις 13 Φεβρουαρίου.
Τι γνωρίζουμε γι ‘ αυτούς;
Οι Άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα ήταν ζευγάρι Ιουδαίων και καταγόταν από τον Πόντο.
Κατοικούσαν στην Κόρινθο και εξασκούσαν το επάγγελμα του σκηνοποιού. Ήσαν δε άνθρωποι ενάρετοι και ευσεβείς.
Όταν ο απόστολος Παύλος, επισκέφθηκε την Κόρινθο, για να διδάξει την ορθόδοξη πίστη, το ζεύγος του προσέφερε θερμή φιλοξενία καθώς είχε εντυπωσιαστεί με το κήρυγμά του.
Τόσο τους άγγιξε ο φλογερός και σωτήριος λόγος του απόστολου, ώστε αφού κατηχήθηκαν και βαπτίσθηκαν από αυτόν, αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν στις περιοδείες του ως βοηθοί του.
O απόστολος εντυπωσιάσθηκε τόσο από τις αρετές και τη χριστιανική τους δράση ώστε τους μνημονεύει στις επιστολές του γράφοντας ότι για τις προσφερθείσες υπηρεσίες τους και το θάρρος είναι ευγνώμων όχι μόνον εκείνος, αλλά και όλες οι εκκλησίες των εθνών.
Αργότερα οι διώκτες του χριστιανισμού τούς συνέλαβαν και αποκεφάλισαν τούς Αγίους χαρίζοντάς τους μαζί με τον τίτλο των Αποστόλων και τον τίτλο των Μαρτύρων.
Οι δύο αυτοί ιεροί σύζυγοι αποτελούν για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας την αληθινή εκδοχή του ανύπαρκτου και εμπορικού «αγίου Βαλεντίνου».
Οι Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα , οι προστάτες του Χριστιανικού ζευγαριού, είναι πραγματικά πρόσωπα και όχι ανύπαρκτα!
Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε προτείνει να αντικατασταθεί με αυτή η φερμένη από την κακόδοξη «χριστιανική» Δύση «εορτή των ερωτευμένων».
Το ιερό αυτό ζευγάρι αναφέρεται πολλές φορές στις επιστολές του Αποστόλου Παύλου, το οποίο συνέβαλλε τα μέγιστα στο Ιεραποστολικό έργο του αποστόλου των Εθνών. Ήταν εβραϊκής καταγωγής και ζούσαν αρχικά στη Ρώμη. Ασκούσαν το επάγγελμα του σκηνοποιού, κατασκευάζοντας ειδικά υφάσματα για σκηνές.
Ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα έμειναν ενωμένοι και αγαπημένοι μέχρι και την τελευταία στιγμή, αφού όταν ο Ακύλας είδε την γυναίκα του να αποκεφαλίζεται και να μαρτυρεί είπε : «Μπορώ να μην φανώ άνδρας εγώ, ανάλογα προς την γυναίκα μου ανδρείος και πρόθυμος για αποκεφαλισμό για την Πίστη του Χριστού;» και την ακολούθησε στον θάνατο. Για τούτο κατατάχτηκαν στο αγιολόγιό Της, να τιμώνται εσαεί για την αγία ζωή τους και το πολύτιμο έργο που προσέφεραν την δύσκολη εκείνη εποχή για τη διάδοση και εδραίωση της νέας πίστεως.
Ήταν δύο υπέροχοι και αγαπημένοι σύζυγοι, οι οποίοι είχαν απόλυτη συναίσθηση της συζυγικής πίστης και αγάπης. Γι’ αυτό η Αγία Εκκλησία μας διέκρινε στα πρόσωπά τους, τους ιδανικούς συζύγους.
Το ιερό ζευγάρι Ακύλας και Πρίσκιλλα αποτελούν πρότυπο ιδανικής και ευλογημένης γαμικής ένωσης, προς τους οποίους μπορούν να προσβλέπουν οι σύγχρονοι σύζυγοι.
Να λοιπόν ποιους πρέπει τα ζευγάρια να μιμούνται, να ποιοι είναι οι προστάτες τους.
Ο Άγιος Ακύλας και η Αγία Πρίσκιλλα ήταν δύο άνθρωποι που ήταν ερωτευμένοι μεταξύ τους, όμως συγχρόνως είχαν και έναν κοινό έρωτα για ένα άλλο πρόσωπο… όχι ανθρώπινο αλλά Θεανθρώπινο αυτόν Του Ιησού Χριστού. Και αυτός ο έρωτας για τον Χριστό αναζωογονούσε και τον μεταξύ τους έρωτα.
Οι Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα είναι υπαρκτοί και ζωντανοί άγιοι της Εκκλησίας μας, οι οποίοι προστατεύουν τους ευσεβείς, τίμιους, αφοσιωμένους και τρυφερούς συζύγους και θεωρούνται ή Ορθόδοξη απάντηση στον καθολικό Βαλεντίνο.
Αυτούς λοιπόν πρέπει να τιμάμε ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και όχι τον Βαλεντίνο, τον υποτιθέμενο προστάτη του ερωτικού σεξισμού και της υποκρισίας.
Να αγαπαμε τον/την σύζυγό μας όχι με ένα λουλούδι, αλλά με έμπρακτη, ειλικρινή και άδολη αγάπη, η οποία δε μαραίνεται ποτέ!
Επιπλέον δε τα Ορθόδοξα Χριστιανικά ζευγάρια ας μην μένουμε μόνο σε μία ημέρα εκδήλωσης του έρωτος και της αγάπης μας προς τον άλλον.
Ας έχουμε τις ευχές και πρεσβείες των Αγίων μας όλα τα χριστιανικά ζευγάρια! !!
 
Πηγή: facebook- π.Αναστάσιος Κολοβός (Ι.Ν Ευαγγελιστρίας Αμαλιάδας)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *