Επαναφορά Τίμιας Κάρας

 

Αμέσως μετά τα εγκαίνια του ενοριακού ναοού, θεωρήθηκε αναγκαίο να γίνουν προσπάθειες με την συνεργασία του πρώην Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και του τότε Δημάρχου Πατρέων κ. Ευάγγελου Φλωράτου να επανέλθει η κάρα της Αγίας στον Ναό ώστε η Πόλη των Πατρέων να επανακτήσει και πάλιν τους ιδιαίτερους δεσμούς που είχε από παλιά με την Αγία Ειρήνη.
Μπροστά λοιπόν σ’ αυτή την νέα προοπτική ο πρώην Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας και ο τέως Δήμαρχος Πατρέων κ. Ευάγγελος Φλωράτος μέσω της πρεσβείας του Βατικανού, που εδρεύει στο Παλαιό Ψυχικό στην Αθήνα, ήλθαν σε επαφή με την Εκκλησία του Βατικανού και οι προσπάθειες αυτές που ξεκίνησαν το 2001, μετά από ένα χρόνο και συγκεκριμένα τον Μάϊο του 2002 είχαν σαν αποτελέσμα να καρποφορήσουν και να υπάρξει έτσι επίσημη συνάντηση στην Πρεσβεία του Βατικανού με τον Πρέσβη του Βατικανού Αρχιεπίσκοπο Σίνας Paul Tavet στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του πρώην Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κυρού Νικοδήμου, ο τέως Δήμαρχος Πατρέων κος Ευάγγελος Φλωράτος και ο Εφημέριος του Ιερού Ναού.
Σ’ αυτή την συνάντηση και μετά από εκατέρωθεν επεξηγήσεις ο Πρέσβης του Βατικανού εξέφρασε την θετική άποψη του Πάπα Ρώμης Ιωάννου Παύλου Β΄ να προχωρήσουν πλέον επίσημα οι μέχρι ενός βαθμού ανεπίσημες από πλευράς αλληλογραφίας, συνεννοήσεις ούτως ώστε και μετά την ομόφωνη συγκατάθεση του Αρχιεπισκόπου του Chambery Laurent Ulrich, στην πνευματική δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται η Μονή Hautecombe, του Ηγουμένου της Μονής Hautecombe Olivier Turbat αλλά και του Γενικού ηγουμένου του Τάγματος, στο οποίο Μοναχικό τάγμα ανήκουν οι πατέρες της Μονής Laurent Fabre, να δοθεί η έγκριση για να επιστραφεί η κάρα της Αγίας Ειρήνης στην Πόλη των Πατρών και μάλιστα στον Ναό της Αγίας Ειρήνης.
Αυτή η έγκριση τελικά εδόθη, η επίσημη αλληλογραφία ολοκληρώθηκε και αφού ρυθμίστηκαν τα διαδικαστικά της επιστροφής του Ιερού Λειψάνου, ορίστηκε ως ημέρα της επιστροφής της Τιμίας Κάρας της Αγίας Ειρήνης η 5η Οκτωβρίου έτους 2002.
Μπροστά λοιπόν σ’ αυτό το μεγάλης σημασίας και σπουδαιότητας γεγονός για την εκκλησία και την Πόλη των Πατρών, και όχι μόνον, έγινε επίσημη συνάντηση εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών, Δημοτικών, Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών, όπου και συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της υποδοχής της τίμιας κάρας
Αναμφίβολα, ένα τέτοιο γεγονός που σχετίζεται με την επαναφορά του Ιερού Λειψάνου στην πόλη και στην Εκκλησία της Πάτρας μετά από 771 χρόνια, συγκίνησε και χαροποίησε σύσσωμη την Πατραϊκή κοινωνία η οποία με κατάνυξη και με τον πρέποντα σεβασμό ανάμενε την ευλογημένη ημέρα του Σαββάτου της 5ης Οκτωβρίου για να υποδεχθεί την Κάρα της Αγίας Ειρήνης η οποία και θα παράμενε εις το εξής στον τόπο που ανήκει, μιας και φυγαδεύτηκε σε δύσκολες για το Βυζάντιο ιστορικές στιγμές.
Μια τέτοια υποδοχή, που όφειλε ο Ελληνικός Λαός να πραγματοποιήσει, δεν μπορούσε να είναι άλλη από την υποδοχή που γίνεται και την τιμή που απονέμεται σε αρχηγούς κρατών.
Πράγματι το απόγευμα της 5ης Οκτωβρίου 2002, με τις καμπάνες κατά μήκος της διαδρομής να ηχούν, το ιερό λείψανο διασχίζει την πόλη των Πατρών , συνοδευόμενο από ομάδα περιπολικών και πομπή αυτοκινήτων. Πραγματοποιείται επίσημη υποδοχή στην περιοχή «Σύνορα» της Άνω Πόλεως με επίσημη δοξολογία, αλλά και προσφωνήσεις από τον πρώην Μητροπολίτη Πατρών, τον τέως Δήμαρχο και τον Καθολικό επίσκοπο του Chambery στην πνευματική δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η μονή HAUTECOMBE στην οποία φυλασσόταν το ιερό λείψανο μέχρι τότε και ήταν ο επικεφαλής πενταμελής συνοδευτικής επιτροπής των Λατίνων.
Η τελευταία πράξη της υποδοχής πραγματοποιείται στην περιοχή του Ριγανοκάμπου όπου και λιτανεύεται το Ιερό Λείψανο κατά μήκος των ορίων της ενορίας και παραδίδεται από τα χέρια των Λατίνων πλέον μόνιμα στα χέρια του εφημερίου του ιερού ναού Αγίας Ειρήνης. Ιερό ρίγος, ασυγκράτητη συγκίνηση και ενθουσιασμός διακατέχει τις ψυχές όλων των κατοίκων, και όχι μόνο. Τόσο όλοι οι επίσημοι εκπρόσωποι των αρχών, το πλήθος του ιερατείου, οι χιλιάδες των παρευρισκομένων πιστών, όσο και τα στρατιωτικά αγήματα και τα σχολεία τα οποία πλαισίωσαν την λιτάνευση, σιγοψάλλουν το απολυτίκιο της Αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος Ειρήνης. Για τις επόμενες σαράντα ημέρες καθημερινές θείες λειτουργίες αλλά και παρακλήσεις θα οδηγήσουν χιλιάδες πιστών στο κατώφλι του ιερού ναού και ενώπιον του αγίου λειψάνου για να προσευχηθούν.
Ήδη αυτός ο μικρός ναός σε μια προαστιακή ενορία έχει γίνει γνωστός για την μεγάλη ευλογία την οποία φέρει, και αυτή η ευλογία αποτελεί την τόνωση και την παρηγοριά για την συνέχιση των έργων του, με πρώτο την ολοκλήρωση της αγιογραφήσεως του.
Tον Απρίλιο του 2004 το Ιερό Λείψανο ταξίδεψε στην μαρτυρική Μεγαλόνησο την Κύπρο και ετέθη σε δεκαήμερο λαϊκό προσκύνημα στο Ναό Αγίας Ειρήνης Περβολίων Λάρνακας. Εκεί η συγκυρία της παρουσίας της Τιμίας Κάρας με την διεξαγωγή του τόσο σημαντικού δημοψηφίσματος για τους αδελφούς Κυπρίους για το σχέδιο Ανάν, τόνωσε και ανακούφισε την αγωνία του πιστού λαού. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε ένας άρρηκτος Πνευματικός σύνδεσμος με τον εκεί εφημέριο και τους κατοίκους της εκεί περιοχής , μερικοί από τους οποίους έχουν φροντίσει να επισκεφτούν την πόλη μας και τον Ναό του Ριγανοκάμπου.
Mε την αφορμή ανάλογων προσκλήσεων το Ιερό Λείψανο τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό ναό Αγίας Ειρήνης Γαλατσίου τον Απρίλιο του 2012, στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Αιόλου τον Ιανουάριο του 2017, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου και στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ύδρας τον Οκτώβριο του 2017 κατά την διάρκεια της πανηγύρεως.
Η Αποστολική πόλη των Πατρών μετά την επιστροφή της Τιμίας Κάρας του πολιούχου της Αγίου Ανδρέου και του Σταυρού του μαρτυρίου του πρωτοκλήτου των Αποστόλων σεμνύνεται πλέον εδώ και χρόνια με την τιμία κάρα της της Αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος Ειρήνης. Οι κάτοικοι της συνοικίας του Ριγανοκάμπου είδαν του όνειρο τόσων ετών να γίνεται πραγματικότητα μετά από μια μεγάλη και ιστορική προσπάθεια. Και όλοι μαζί εύχονται δια πρεσβειών της Αγίας, την οποία καθημερινά επικαλούνται να επικρατήσει σε όλο τον κόσμο η Θεία Ειρήνη η τόσο αναγκαία στην σύγχρονη μας ζωή .

(Ακολουθεί ένα μικρό βίντεο αφιέρωμα του 2014 στην επανακομιδή της Κάρας της Αγίας Ειρήνης )