Με αφορφή τη 19η επέτειο της επανακομιδής της Τιμίας Κάρας της Αγίας Ειρήνης

Μια σύντομη ιστορική αναδρομή..

Στην Πόλη μας, και συγκεκριμένα στην  περιοχή Ριγανόκαμπος υπήρχε από τον 10ο αιώνα τρίκλιτος ξυλόστεγος Βασιλική αφιερωμένη στην Μεγαλομάρτυρα του Χριστού Ειρήνη. Αυτός ο Ναός ήλθε και πάλι στην επιφάνεια το Δεκέμβριο του 1984 μετά από ανασκαφή που έγινε .

Ο Ιερός ναός αυτός που ήταν σταυροπηγιακός, δηλαδή ανήκε στην πνευματική δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, κατείχε και την τιμία κάρα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, Αγίας με θαυμαστό βίο και μεγάλη ιεραποστολική δράση, που έζησε τον 4ο αιώνα και μαρτύρησε στη Μαγεδώ της Περσίας.

Αυτή η Αγία Κάρα, φυλασσόταν μέχρι την περίοδο που οι Φράγκοι άλωσαν το Βυζάντιο και την Πόλη των Πατρών.

Στην περίοδο αυτή της Φραγκοκρατίας (1204-1430), πολλοί θησαυροί, μαζί και το Λείψανο της Αγίας Ειρήνης, φυγαδεύτηκαν στη Δύση. Ο τότε Λατίνος Αρχιεπίσκοπος των Πατρών Αντέλμος, έστειλε ως «δώρο» στην Μονή Hautecombe της Σαβοΐας, πέραν των άλλων «λαφύρων» και την Κάρα της Αγίας Μάρτυρος Ειρήνης.

Όλα αυτά ανασύρθηκαν από το «ερμάριο» του παρελθόντος από την στιγμή που ήρθε στην επιφάνεια η ύπαρξη του ιστορικού αυτού Ναού. Σε πρώτη φάση στις  άμεσες επιδιώξεις ήταν να εγερθεί νέος ναός προς τιμήν της Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης πολύ κοντά στο μέρος που βρέθηκε η τρίκλιτη Βασιλική του 10ου αιώνα .

Ο νέος ναός θεμελιώθηκε στις 5 Μαΐου του 1994, γίνεται επίσημα κανονική ενορία τον Αύγουστο του 1999 και για πρώτη φορά λειτουργεί σαν ενορία στις 4 Οκτωβρίου 1999. Τα εγκαίνια της Αγίας Τραπέζης του Ναού πραγματοποιούνται 2 χρόνια αργότερα στις 30 Σεπτεμβρίου 2001 υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κυρού Νικοδήμου.

Σε δεύτερη φάση θεωρήθηκε αναγκαίο να γίνουν προσπάθειες με την συνεργασία του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου και του τότε Δημάρχου Πατρέων κ. Ευάγγελου Φλωράτου να επανέλθει η κάρα της Αγίας στον Ναό ώστε η Πόλη των Πατρέων να επανακτήσει και πάλιν τους ιδιαίτερους δεσμούς που είχε από παλιά με την Αγία  Ειρήνη.

Μέσω της πρεσβείας του Βατικανού στην Ελλάδα, όσοι ανέλαβαν το σημαντικό έργο ήλθαν σε επαφή με την Εκκλησία του Βατικανού και οι προσπάθειες αυτές που ξεκίνησαν το 2001, μετά από ένα χρόνο και συγκεκριμένα η 5η  Οκτωβρίου του 2002 ορίστηκε ως ημέρα της επιστροφής της Τιμίας Κάρας της Αγίας Ειρήνης.

Αναμφίβολα, ένα τέτοιο γεγονός που σχετίζεται με την επαναφορά του Ιερού Λειψάνου στην πόλη και στην Εκκλησία της Πάτρας μετά από 771 χρόνια, συγκίνησε και χαροποίησε σύσσωμη την Πατραϊκή κοινωνία η οποία με κατάνυξη υποδέχθηκε το ιερό λείψανο που διέσχισε την πόλη των Πατρών.

Η τελευταία πράξη της υποδοχής πραγματοποιείται στην περιοχή του Ριγανοκάμπου όπου και λιτανεύεται το Ιερό Λείψανο κατά μήκος των ορίων της ενορίας και παραδίδεται από τα χέρια των Λατίνων πλέον μόνιμα στα χέρια του εφημερίου του ιερού ναού Αγίας Ειρήνης.

Η Αποστολική πόλη των Πατρών μετά την επιστροφή της Τιμίας Κάρας του πολιούχου της Αγίου Ανδρέου και του Σταυρού του μαρτυρίου του πρωτοκλήτου των Αποστόλων σεμνύνεται πλέον εδώ και χρόνια με την Τιμία κάρα της  Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος  Ειρήνης.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *