Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Ιερά Αγρυπνία Αγίας Χαριτίνης -Οσίας Μεθοδίας Εν Κιμώλω

Οκτώβριος 4, 2022 @ 9:00 μμ - Οκτώβριος 5, 2022 @ 12:30 μμ UTC+2

Ιερομάρτυρος Ερμογένους του θαυματουργού, του εν Κύπρω. Μαρτύρων Χαριτίνης (1) (†304) και Μαμέλχθης. Οσίων Ιωάννου επισκόπου Ευχαϊτών, Επιφανίου(Κυθραίας) και Επιφανίου (Κούρδακα), των εν Κύπρω. Ευδοκίμου νεοφανούς, του Βατοπεδινού. Πέτρου, Αλεξίου και Ιωνά, των θαυματουργών μητροπολιτών Μόσχας. Μεθοδίας της εν Κιμώλω.

Η Αγία Χαριτίνη
(1)Έζησε στα χρόνια του Διοκλητιανού (284-305 ). Ήταν χριστιανή και δούλη ενός πλουσίου Ρωμαίου, του Κλαύδιου. Όταν ο Δομέτιος έμαθε την πίστη της Χαριτίνης ζήτησε από τον Κλαύδιο να του την στείλει για να την εξετάσει ο ίδιος. Η Αγία παρουσιάστηκε και χωρίς να δειλιάσει ομολόγησε την αληθινή πίστη του Ιησού Χριστού. Ο Δομέτιος εξοργισμένος από την ομολογία πίστεως της Χαριτίνης διέταξε τον βασανισμό της και στη συνέχεια ζήτησε να την ρίξουν στη θάλασσα δένοντας της μία πέτρα στο λαιμό. Όμως με τη βοήθεια του Θεού η Αγία επέζησε και παρουσιάστηκε μπροστά στον Δομέτιο για να του αποδείξει την παντοδυναμία του Κυρίου. Παραταύτα ο Δομέτιος δεν πείστηκε και απαίτησε τον βασανισμό της ξανά. Με αυτό τον τρόπο η Αγία Χαριτίνη παρέδωσε το πνεύμα της εις τον Κύριο.

Η Οσία Μεθοδία της Κιμώλου γεννήθηκε στο νησί Κίμωλος στις 10 Νοεμβρίου 1865 μ.Χ., από γονείς ευσεβείς. Ο πατέρας της ονομαζόταν Ιάκωβος Σάρδης και η μητέρα της Μαρία. Είχαν τρεις γιους και πέντε θυγατέρες, από τις όποιες η δεύτερη ήταν η Ειρήνη η μετέπειτα Μεθοδία.

Η Άγια από μικρή είχε κλίση προς τα θεία και πάντα σύχναζε στην Εκκλησία. Όταν ήλθε σε κατάλληλη ηλικία, για να μη λυπήσει τους γονείς της, παντρεύτηκε έναν ναυτικό στο επάγγελμα. Αν και παντρεμένη, ο ζήλος της προς την εκκλησία παρέμεινε αμείωτος. Κάποτε όμως ο άντρας της, σε κάποιο του ταξίδι, ναυάγησε κοντά στη Μικρά Ασία και δεν ξαναγύρισε στην Κίμωλο. Τότε η Ειρήνη έγινε μοναχή στο ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας στην Κίμωλο, από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Σύρου Μεθόδιο μετονομασθείσα αντί Ειρήνης, Μεθοδία. Η χαρά της ήταν μεγάλη και ακολούθησε τα ευαγγελικά προστάγματα του Κυρίου με όλη της την ψυχή. Οι ασκητικοί της αγώνες ήταν μεγάλοι και αποτελούσε ζωντανό παράδειγμα για όλους. Η φήμη της μεγάλης της αρετής διαδόθηκε παντού και πλήθος γυναικών πήγαιναν να τη συναντήσουν, προκειμένου να βρουν πνευματικό καταφύγιο και λιμάνι από τις τρικυμίες της ζωής. Ο λόγος της Αγίας ήταν δροσιά και ίαμα στις ταλαιπωρημένες ψυχές. Επίσης η Μεθοδία, εκτός των άλλων χαρισμάτων, αξιώθηκε από τον Θεό και το χάρισμα να κάνει θαύματα.

Έτσι άγια αφού έζησε σ’ όλη της τη ζωή, απεβίωσε ειρηνικά την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 1908 σε ηλικία 43 ετών.

Λεπτομέρειες

Αρχή:
Οκτώβριος 4, 2022 @ 9:00 μμ UTC+2
Τέλος:
Οκτώβριος 5, 2022 @ 12:30 μμ UTC+2
Κατηγορία Εκδήλωση:

Χώρος Διεξαγωγής

Παρεκκλησιο Ζωοδόχου Πηγής
Ιερος Ναός Ζωοδόχου Πηγής
PATRA, ΑΧΑΙΑΣ 26500 Ελλάδα
+ Χάρτης Google
Τηλέφωνο:
+306974264175