ΑΓΙΟ ανακήρυξε το Οικ. Πατριαρχείο τον Γέροντα Γερβάσιο Παρασκεύοπουλο – Χαρμόσυνα χτυπούν οι καμπάνες στην Πάτρα!

Στην Αγιοκατάταξη του  προέβη πρόεβη σήμερα η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνεδριάζει υπό την Προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Χαρμόσυνα κρούουν οι καμπάνες σε όλες τις Εκκλησίες των Πατρών.

Στον Ναό του Αγίου Ανδρέου ο Μητροπολίτης και όλοι οι Ιερείς τέλεσαν Δοξολογία. Για πρώτη φορά εψάλη το Απολυτίκιο του Αγίου Γερβασίου και προσκυνήθηκε η ιερά Εικόνα του. Όλοι έψαλαν το πολυχρόνιον του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Το απόγευμα και ώρα 5 ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος προσκαλεί άπαντας, Κλήρο και Λαό στις Κατασκηνώσεις της Αγίας Παρασκευής Συχαινών, για τον πρώτο Εσπερινό για τον Άγιο Γερβάσιο και την προσκύνηση των ιερών του Λειψάνων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών:
Ημέρα εόρτιος και ευφροσύνης ανάπλεως ξημέρωσε για την πόλη των Πατρών. Είδηση χαρμόσυνος και άγγελμα πανευφρόσυνο έφθασε από την Βασιλίδα των πόλεων και ως φεγγοβόλος αστραπή τον ουρανό διέσχισε και τα ώτα των Πατρέων κατηύφρανε η φωνή του Πατριάρχου του Γένους, του κλεινού Βαρθολομαίου, ότι ο ηγιασμένος πνευματικός πατήρ και διδάσκαλος των Πατρών, ο σημειοφόρος Γερβάσιος, κατετάγη επισήμως, εις τας δέλτους των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Καρδίες εσκίρτησαν, μάτια εδάκρυσαν, κώδωνες χαρμοσύνως ήχησαν, με το άκουσμα του πανευφροσύνου μηνύματος.
Δοξολογίες ουρανομήκεις ανεπέμφθησαν, άνθρωποι μετά αγγέλων πνευματικώς πανηγυρίζουν.
Ο Πρωτόκλητος, στον άγιο χορό των Πατρέων Αγίων, τον Γερβάσιον υποδέχεται.
Οι της γενετείρας του Γερβασίου, Αρκαδίας παίδες, ως έλαφοι, εν χαρά, σκιρτώσι.
Ο των Πατρέων Αρχιερεύς μετά του ευαγούς Ιερού Κλήρου και του φιλαγίου και φιλοθέου Λαού ευχαρίστοις άσμασι και ιεραίς υμνωδίαις τον Θεόν δοξολογούν, ς τον της Ορθοδοξίας και του Γένους Πρώτον, τον Παναγιώτατον και Οικουμενικόν Πατριάρχην Βαρθολομαίον ευγνωμόνως ευχαριστούν και την Αγίαν Αυτού δεξιάν πανευλαβώς κατασπάζονται, του Κυρίου δεόμενοι υπέρ μακροημερεύσεως Αυτού, προς δόξαν Θεού και την της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, εύκλειαν και την περί Αυτόν Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον από βάθους καρδίας ευχαριστούν.

Ο αοίδιμος και όσιος, ο Άγιος Γερβάσιος των Πατρών, είδε του αισθητού ηλίου το φως, στην ορεινή Αρκαδία, στο όμορφο χωριό Γρανίτσα, (Νυμφασία σήμερα), το έτος 1877.

Μικρός έζησε την ορφάνια από μητέρα και την καταφρόνια από τους ανθρώπους. Παρηγοριά του η Παναγία, στο Μοναστήρι της Κερνίτσας κοντά στο χωριό του. «Θεέ μου», είπε κάποια φορά ο μικρός Γιωργάκης, (έτσι ήτο το βαπτιστικό του όνομα), βλέποντας τους Αγίους στις τοιχογραφίες της Μονής, «Θεέ μου κάνε να κολλήσω και εγώ στον τοίχο».

Πέρασαν χρόνια από τότε και ο Θεός άκουσε την προσευχή του και παράκλησή του και εξεπλήρωσε το αίτημά του.

Ο μικρός Γεώργιος Παρασκευόπουλος, έφτασε μετά από πολλές περιπέτειες, κακουχίες, δάκρυα και κόπους στην Πάτρα και κτύπησε την πόρτα του αοιδίμου Μητροπολίτου Πατρών Ιεροθέου Μητροπούλου του Αρκάδος, ο οποίος έγινε πλέον ο προστάτης του. Στην κηδεία του Ιεροθέου, την οποία ετέλεσε στην Πάτρα ο Άγιος Νεκτάριος, ο Γεώργιος γνωρίζεται με τον Άγιο Νεκτάριο, σπουδάζει ως διάκονος στην Ριζάρειο, προστατευόμενος υπό του Αγίου Νεκταρίου, τελειώνει την Θεολογική Σχολή και αναδεικνύεται ο σοφός και ιεροφάντωρ Ιερεύς, ο οποίος έλαμψε, ως Ιερεύς του Στρατού στους Βαλκανικούς πολέμους, ως Ιεροκήρυξ των Πατρών, ως Πρωτοσύγκελλος του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, ως προστάτης των ορφανών και χηρών, ως τροφεύς των πενήτων, ως πατήρ και παράκλητος των κατατρεγμένων προσφύγων, ως ιδρυτής των Κατηχητικών Σχολείων, Κατασκηνώσεων, Σχολών δημιουργικής απασχολήσεως, άγρυπνος διδάσκαλος των νέων, ακούραστος πνευματικός και σημειοφόρος με την χάρη του Θεού, εν όσω, ακόμη ζούσε.

Εκοιμήθη ανήμερα των Αγίων Αποστόλων το 1964. Χιλιάδες, απορφανισμένου Λαού τον έκλαυσε και τον προέπεμψε στην αιωνιότητα, βοώντες το «Άγιος». Αναπαύεται στον αγαπημένο του χώρο, στην Αγία Παρασκευή στις Κατασκηνώσεις των Συχαινών, που εκείνος ίδρυσε.

Το 2014, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος με την συμπλήρωση 50 ετών από την κοίμησή του έκαμε την ανακομιδή των Λειψάνων του, παρουσία και άλλων Μητροπολιτών και χιλιάδων Πατρέων, οι οποίοι έψαλαν ύμνους αναστασίμους και εν αγαλλιάσει ψυχής και καρδίας εκραύγαζαν τό: «Άγιος, Άγιος» ραίνοντες με άνθη και δάκρυα τα άγια Λείψανά του.

●Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος προέβη στις δέουσες ενέργειες για την αγιοκατάταξη του π. Γερβασίου και μετά από την γνωμοδότηση της αρμοδίας επί των Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων Συνοδικής Επιτροπής και την ομόφωνον Απόφασιν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Φάκελος απεστάλη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, για να φθάσωμε στην εύσημον ημέραν, κατά την οποίαν θεία επινεύσει, ο Παναγιώτατος και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, εισηγήθη σήμερον, 16.11.2023, στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου και απεφασίσθη η επίσημος κατάταξις εις τας δέλτους των Αγίων της κατά Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας, του Αγίου Γερβασίου των Πατρών.

Άπας ο ευαγής και ιερός Κλήρος της Αποστολικής Μητροπόλεως Πατρών και ο ευσεβής, φιλόθεος και φιλάγιος Λαός, τον Γερβάσιον τιμώντες, αγαλλομένη καρδία, τον μακαρίζουν ψάλλοντες:

«Χαίροις Αρκαδίας θείος βλαστός και της Εκκλησίας ιερώτατος θησαυρός, χαίροις των Πατρέων διδάσκαλος ο θείος, Γερβάσιε θεόφρον, σκέπε τα τέκνα σου».

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *